top of page

Haväng

NK Inrednings designinitiativ och stipendium Together lyfter styrkan i svensk design, med fokus på hållbarhet, kvalitetsmaterial och lokal produktion. Under Stockholm Design Week 2025 visar årets Together-formgivare upp designobjekt som skapats i samarbete med den anrika mattproducenten Kasthall.

Formgivarna Lisa Hilland, Pia Wallén, Maxjenny, Anki Gneib, Jonas Bohlin och Monica Förster samt årets Together-stipendiat Lukas Carpelan har skapat exklusiva designobjekt som endast kommer att finnas tillgängliga på NK Inredning. Läs mer om projektet.

Lukas Carpelan är mottagare av årets Together-stipendie. 

 

– Stipendiet är en bekräftelse på mitt arbete och ger mig chansen att nå ut till fler med mina idéer och uttryck. Jag tycker att Together är ett fantastiskt initiativ som ger unga formgivare en möjlighet att både synas och utvecklas genom samarbeten med etablerade varumärken. Det lyfter fram värdet av svenska hantverkstraditioner samtidigt som det uppmuntrar till nya uttryck och material, säger Lukas Carpelan.

 

Carpelans verk Haväng är inspirerat av platsen med samma namn, Haväng på Österlen, en plats som kombinerar naturens skönhet med en komplex historia. Verket består av två delar: en textil grund i ull och lin som skapar ett landskap, och en övre del i scagliolamarmor – en historisk teknik där gips, pigment och lim blandas och slipas för att efterlikna marmor. Kombinationen av material ger en kontrast mellan det mjuka och det hårda, det organiska och det skulpturala.

 

– Jag vill fånga känslan av horisonten vid Haväng, där marken möter himlen. Namnet Haväng knyter an till platsens natur och historia. Haväng är en plats med öppna hedar, betande djur och storslagna vyer som sträcker sig mot havet. Men bakom denna skönhet finns en historia som bottnar i rädsla. Ekskogar har huggits ner, och byar har tvingats flyttas för att skapa ett militärt övningsområde – ett område som i dag används av Nato. Textilen representerar det mjuka landskapet, medan den belysta scagliolan ger ett marmorerat uttryck för himlen. Kombinationen av material knyter an till både tradition och ett modernt formspråk. Med Haväng vill jag föra vidare platsens karaktär och historia genom material och form. Verket är en reflektion över samspelet mellan natur och människa där hantverket ger platsens berättelse en fysisk form, avslutar Lukas Carpelan.

Haväng finns att se på både NK Göteborg och NK Stockholm till den 3e mars 2025.  Verken och produkterna kommer att säljas till förmån till nästa års stipendiat. 

Utdrag, Tidsskiften RUM, 01 2025

 

På NK Together kommer jag ställa ut min väggbonad, som jag funderar på att kalla för Haväng. Den består av två delar, dels textil och dels scagliolamarmor. Scagliola är en gammal romersk metod där man blandar gips, pigment och lim till en massa och sedan slipar fram ett marmorerat mönster. Resultatet ger en schatterad, marmorliknande yta som återfinns i många miljöer. Som offentliga byggnader och trapphus.

    Själva väggbonaden är ett landskap i ull och lin, där den övre delen skildrar horisonten vid havet, mot en himmel av marmorliknande scagliola. På så sätt skapas en kontrast mellan det textila landskapet och den hårda, skulpturala marmorimitationen. Varma, mjuka material ställs mot hårdare material. Den här kombinationen ger ett suggestivt uttryck och knyter an till historiska hantverkstraditioner. Haväng är en plats på Österlen, där jag har mina rötter - det är vackert men samtidigt sorgligt, både ett naturreservat och ett militärt övningsområde. Haväng är en hed, ett öppet landskap där tusen får och hästar betar, och fälten sträcker sig ända ut mot havet. Utsikten och horisonten har inspirerat mig, men också platsens historia.

    Här finns spår av människor från stenåldern, och på 1920- och 30-talet tillbringade prins Eugen mycket tid i området. En tennisbana anlades åt honom i den lilla fattiga fiskarbyn Knäbäck. Men platsen har också präglats av förluster. Efter kriget höggs ekskogen ner, och byn flyttades för att ge plats åt militären. Nu planeras området att användas som övningsområde för Nato - en påminnelse om skönhetens mörka bakgrund och att historien upprepar sig.

bottom of page